Testing for ketose: Forskjellen mellom blod, pust og urin

Hvis du faste eller følger et lite karbohydrat-, paleo- eller ketogent kosthold, begrenser du karbohydrater og produserer sannsynligvis noen ketoner. Men er du i en tilstand av ernæringsketose der du vil ha mest nytte av? Og på hvilket nivå ketose er du i? Den eneste måten å vite det på er å teste. Høres enkelt ut, ikke sant? Vel, det er, når du først har forstått de forskjellige måtene å teste for ketoner og lære å få de mest nøyaktige resultatene. Og det er det du vil lære her. 

Hvorfor teste ketonene dine?

Et ketogent kosthold er spesifikt; hele poenget er å spise mat som får deg inn ketose og holder deg der. Men det er ikke bare å spise ketovennlig mat som påvirker ketonnivået ditt. Mengden mat du spiser og dine spesifikke reaksjoner på mat og aktiviteter kan påvirke ketonnivået og blodsukkernivået, som igjen kan påvirke suksessen din med ketose. Dette betyr at du kan gjøre alt "riktig" og fortsatt kjempe for å nå nivåene av ketose du ønsker. Den eneste måten å finne ut er å teste ketonnivåene dine. 

Overvåking av ketonene dine gir deg innsikt i hvordan kroppen din reagerer. Det gir deg ledetråder og mulighet til å tilpasse kostholdet ditt litt mer. Kanskje du vil finjustere karbohydrater eller vil  identifisere utløsende matvarer. Testing lar deg se hvordan mindre justeringer påvirker resultatene dine og lar deg muligheten til å oppdage hvilke matvarer som har mest innvirkning på ketonnivået ditt, på godt og vondt. Eller kanskje du vil se hvordan ketonnivåene dine reagerer på forskjellige stimuli, for eksempel å trene eller spise en bestemt type keto-vennlig sukker. Igjen, den eneste måten å finne ut er å teste. 

Men hvilken test er best for å få de mest pålitelige resultatene? Er det blodprøving? pustetesting, eller urintesting? Det entydige svaret er blod-ketontesting; det er gullstandard for testing av ketonene dine. Her er grunnen til:

Tre typer ketoner

På keto vil kroppen produsere tre typer ketonlegemer. Det er viktig å forstå forskjellene deres fordi hver testmetode måler noe annerledes & #8211; urinprøver måler acetoacetat, pustetester måler aceton og blodprøver måler beta-hydroksybutyrat.  

 

  • Acetoacetat (AcAc): Når glukose ikke lenger er tilgjengelig som en primær kilde til drivstoff, blir fett nedbrutt av leveren til fettsyrer, som videre blir brutt ned i ketonlegemer. Acetoacetat er den første ketonlegemet som blir produsert og blir sølt ut i urinen din, spesielt i de tidlige stadiene av ketose, men sjelden i senere stadier.

 

  • Acetat (Acetone): acetoacetat, den enkleste beta-ketosyren, omdannes til enten Beta-hydroksybutyrat (BHB) eller aceton (aka acetat). Aceton er den minst tallrike keton kroppen og blir pustet ut gjennom lungene som et avfallsprodukt i stedet for brukt som drivstoffkilde. Det kalles noen ganger "eksos" keton.

 

  • Beta-hydroksybutyrat (BHB): BHB er mest utbredt og stabil ketonlegeme i blodet og blir lett transportert til celler for bruk som drivstoff. Det kan brensel det meste av hjernens energibehov sammen med organer og muskler og representerer omtrent 70% av den tilgjengelige ketonenergien. 

 

Nå som du vet om de tre typene ketoner, la oss gjennomgå de forskjellige testmetodene, hvilken type ketoner de tester, og hvilke resultater er mer og mindre nøyaktige.

Urinstrips: Sikkerhetssjekken for diabetikere

Urinstrimler er allment tilgjengelige i stoffbutikker og supermarkeder. Disse fungerer ved å dyppe stripen i en urinprøve i noen sekunder og sammenligne fargen på stripen med fargene på pakken for å bestemme konsentrasjonen av ketoner i urinen din (resultatene spenner fra ingen ketoner til sterkt konsentrerte mengder). Jo mørkere farge, jo mer ketoner er i urinen. 

Urinstrimler ble primært designet for å overvåke diabetiske ketoner for å forhindre at diabetikere uvitende kommer inn i ketoacidose. For ikke å forveksle med ernæringsketose, er ketoacidose en veldig alvorlig metabolsk tilstand forårsaket av insulinmangel som oppstår når høye ketonnivåer er til stede med svært høye glukosenivåer. Som et resultat er urinstrimler effektive for å hjelpe diabetikere med å unngå en farlig tilstand. Imidlertid fordi urinstrimler måler overflødig eller skilles ut ketoner i urinen, de er unøyaktige når det gjelder å bestemme ernæringsketose og hvor godt kroppen din bruker ketoner som drivstoff. 

Når du først går over til ketose, vil noen ganger kroppen lage overskytende acetoacetatketoner, som dukker opp i urinen din og på urinstrimmel-tester. Hvis du får en lesning for høye ketoner tidlig med en urinstrimmel, kan du hende at du spent ser at du får en lesning av nivået ditt med ketose. Dessverre er det ikke tilfelle: lesningen er ganske enkelt en markering av overflødig ketoner du tisser ut, ikke en nøyaktig redegjørelse for nivået av ketose (ketoner i blodet ditt). Prøv den samme testen noen uker senere mens du opprettholder et keto-kosthold, og urinprøven din kan ikke avdekke ketoner, selv om du faktisk er i ketose. Når kroppen din blir fetttilpasset, konverterer den ketonlegemer mer effektivt, og det er mindre sannsynlig at de blir bortvist. 

Nøyaktighet kan også påvirkes av hydratiseringsnivået ditt; varierende nivåer av hydrering kan føre til inkonsekvente resultater. I tillegg er avlesningene noe subjektive når du sammenligner fargen på stripen med fargen på pakken. Og lesingen du får er ikke en lesning i øyeblikket, det er summen av ketoner som er til stede siden din siste vannlating.

Stripene er vanligvis bare gode i 30 dager fra datoen for åpningen av hetteglasset, da de er veldig følsomme for luft og fuktighet, så hvis du kjøper urinstrimler, kan du bare kjøpe det du vil bruke om 30 dager.

Poenget: urinstrimler er gode som et billig alternativ når du først starter din keto-reise og for deres primære medisinske sikkerhetsformål: å overvåke urinketoner for diabetikere for å forhindre diabetisk ketoacidose. Imidlertid er de ikke så nøyaktige for å måle ernæringsketose som andre metoder. 

Pustetest: Acetonindikatoren

Nøkkelen til å forstå pustetesten er å forstå hvordan ketoner metaboliseres i kroppen. Pustemålere tester pusteaceton (deler per million) på en ikke-invasiv måte. Acetonproduksjon er et biprodukt av fettmetabolismeprosessen. På grunn av sin lille størrelse vises aceton i utpustet pust.

Det er faktorer utenfor som kan påvirke ditt nivå av aceton og potensielt kan føre til at sensorene svikter eller tetter seg, inkludert: pustemynte, tyggegummi, noen sukkererstatninger, tobakk og e-sigaretter, hostedråper, leppepomade, munnskyll, tannkrem, mat som hvitløk, drikke som alkohol, kaffe, grønn te og gjæret drikke, medisiner som disulfiram, rengjøringsløsninger, desinfeksjonsspray og miljøfaktorer som pustetemperatur. Endelig kan acetonnivået også variere avhengig av aktivitetsnivået ditt og tiden på døgnet, ganske enkelt på grunn av hvordan du puster og luftveien. Dette kan påvirke hvordan acetonnivåene våre reflekteres i pusten. 

Det er viktig å vurdere følgende når du tester pusten: enhetskalibrering, sensors utløp, pusteteknikk og miljøforhold. På grunn av deres følsomhet for sensorfeil, er det viktig å kunne kalibrere måleren din til en kjent kontroll. Kalibreringskrav og kalibreringsfrekvens varierer fra produsent av enhet. (For eksempel: det kan være nødvendig firmware eller spesifikk gass for å kalibrere eller en anbefalt prosess og frekvens). Pusteacetonsensorer utløper på grunn av testfrekvens og temperatur, så se alltid til produsentens anbefalte plan for utskiftning av sensor for å sikre at du jobber med et nåværende produkt. 

Gjentatte pustemønstre er viktige for å oppnå nøyaktige og pålitelige pusteprøver; inhalasjons (hypoventilering) og pust ut (hyperventilering) teknikker varierer fra enhet til enhet. For å få det beste alternativet med en pustetestmåler, se etter målermerker som rutinemessig tester den kliniske nøyaktigheten til sensorene sine mot et massespektrometer.

Hovedpoeng: pustetesten måler aceton, som er biproduktet av at acetoacetat brytes ned og ikke et mål på ketonene kroppen din bruker som drivstoff. Avlesninger kan også svinge basert på mange variabler. Hvis du velger en pustemåler, må du sørge for å velge en som lar deg bytte sensor og kan kalibrere til en kjent kontroll. Ellers kan du ende opp med en dyr papirvekt.

Blodmåleren: Gullstandarden i ketonmåling

Blod-keton-testen gjør akkurat som det høres ut: test blodet ditt for ketonnivå. Det er enkelt å gjennomføre hjemme hos en blodketonmåler og gir resultater raskt og nøyaktig. Det er faktisk den klart mest nøyaktige testen for å måle nivået av ketose. 

Blodmåleren måler beta-hydroksybutyrat, en ketonlegeme som er syntetisert i leveren, og den mest aktive formen for ketoner i blodet ditt. Beta-hydroksybutyrat er den viktigste ketonen kroppen bruker i ketose og er derfor den viktigste å måle. Antallet som registreres på blodmåleren din når du tester gjenspeiler ketonnivået i kroppen din, akkurat der og der. Tenk på det som drivstofftanken din. Ingen estimater, ingen dechiffrering, bare en nøyaktig blodketonavlesning.  

Poenglinjen: Blodmåleren er gullstandarden for å måle nivået av ketose fordi det måler den dominerende ketonlegemet som brukes som drivstoff for kroppen. Det er en kvantitativ måling som gir sanntidsinnblikk i stoffskiftet ditt og regnes som den mest korrekt av alle testmetoder.

Det endelige ordet

Enten du tester ketoner for å bekrefte effektiviteten av en ernærings-, trenings- eller velværeplan, er den mest nøyaktige og pålitelige måten å teste ketonnivåene dine på, nøyaktig med en blodmåler. Selv om urin- og pustetester viser ketoner, gir disse testene ikke nøyaktige skildringer av blodketonnivåene dine, og de tester ikke riktig type ketoner. Denne unøyaktigheten kan føre til falske konklusjoner om du er i ketose eller ikke, samt en falsk forståelse av hvordan kroppen din reagerer på forskjellige variabler mens du er i et ketogent kosthold eller terapier. 

Se denne videoen mens Thomas DeLauer, kjendistrener og helseforfatter forklarer forskjellen mellom blod, pust og urinstrimler. 

 

referanser

cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X