Når du starter en keto-diett, fokuserer stort sett alle på ketonnivået. Det gir mening. De er konkrete målinger på fremgang og de fleste av oss er målrettede. Men vi kan ikke fortelle deg hvor mange mennesker vi har snakket med som ønsket å gi opp fordi de ikke var der de trodde de "skulle være" tidlig. Så la oss ikke gå i forkant. La oss i stedet utforske ketonnivåer for ketose med et øye for å lære hva de er og hva de betyr, slik at du kan forstå hvilke optimale nivåer som er basert på målene dine. Men først, en kort PSA: følgende informasjon er ikke ment å erstatte medisinsk rådgivning, og gjelder heller ikke hvis du har type 1 diabetes. Hvis du har type 1-diabetes eller andre alvorlige medisinske tilstander, bør du samarbeide med helsepersonell for å bestemme målene dine og det ideelle kostholdet ditt.

Forstå Keton-nivåer

Så hvilket nivå av ketoner indikerer ketose? Når man diskuterer ketonnivåer/nivåer av ketose, siterer ketoeksperter ofte Kunsten og vitenskapen om å leve med lite karbohydrater og Kunsten og vitenskapen om ytelse med lav karbohydrat, av Stephen Phinney, MD, PhD og Jeff Volek, PhD, RD. De antyder at ernæringsmessig ketose begynner ved molekylære konsentrasjonsnivåer på 0,5 mmol/L. Det betyr at i det øyeblikket du krysser denne terskelen på 0,5, er du «i ketose». Derfra regnes ernæringsmessig ketose som "lett" gjennom 1,0 mmol/L (lys er fortsatt bra!), og blir deretter "optimal" i området 1,0 mmol/L til 3,0 mmol/L. Men hvis du ser på grafen nedenfor, er det nyanser innenfor disse ketonsonene.

Så, hvordan vet du hvilket ketonnivå du skal sikte mot? Det avhenger av målene dine. Det optimale ketonnivået vil være annerledes hvis målet ditt er å gå ned i vekt enn det er hvis du ønsker å forebygge sykdom, forbedre mental klarhet eller bli mer fysisk form. Det er derfor det er nyttig å referere til et ketonnivådiagram. Se vårt ketonsonediagram nedenfor.

 

Keto Mojo Ketone Zones Chart

Hva skal ketonnivået ditt være?

Hvis ditt primære mål for å integrere den ketogene dietten i livet ditt er vekttap, er å oppnå "lett ernæringsmessig ketose," eller 0,5 mmol/L-1,0 mmol/L, et godt utgangspunkt. Derfra sikter du mot "optimal ketose", som er når ketonnivåene dine er mellom 1,0 mmol/L-3,0 mmol/L. Personer som ønsker å bruke den ketogene dietten for terapeutiske fordeler for medisinske tilstander som epilepsi, kreft eller endokrine og metabolske forstyrrelser, er generelt henvist til å sikte på mye høyere ketonnivåer – spesielt i området 3,0 mmol/L -5,0 mmol/L, eller et sted mellom. De som faster eller spiser et mye høyere fett-til-protein-forhold vil se til nivåer i området 3,0 mmol/L-8,0 mmol/L. Men du trenger ikke gå dit. Det optimale ketoseområdet kalles "optimalt" av en grunn, og det er akkurat der du ønsker å være for vekttap og generelle helseformål, og du vil til slutt komme dit hvis du øver tålmodighet og kommer i sporet med å spise en keto diett.

Ketoner og trening

Påvirker trening ketonnivåer? Ja, men effektene varierer fra person til person. Likevel, generelt sett, vil anaerob trening (vanligvis kort varighet og høy intensitet, som tung vekttrening, sprint eller hopp) redusere sirkulerende ketoner, føre til at blodsukkeret går litt opp og føre til at ketonene går midlertidig ned. Med aerobe øvelser, som svømming, turgåing, jogging og sykling, vil du generelt merke en økning i sirkulerende ketoner. Betyr dette at du ikke ønsker å trene anaerob mens du er på en ketogen diett? Absolutt ikke! Å se på ketonnivåene dine vil hjelpe deg å forstå hvordan kroppen din reagerer på ulike matvarer og aktiviteter, og å vite hvordan kroppen din reagerer vil hjelpe deg med å justere ernærings- og matvalgene dine for å gi kroppen din riktig energi og opprettholde optimale ketonnivåer.

Et advarselsord

Uansett mål, bør ingen sikte på den oransje eller røde sonen; de er nesten umulige å oppnå uansett og øker ikke diettens fordeler. De eneste som bør være bekymret for å henvende seg til dem er type 1 diabetikere fordi de står overfor potensialet til å produsere en diabetisk komplikasjon kalt ketoacidose, en alvorlig tilstand som krever akutt legehjelp. For dem er belønningen kanskje ikke verdt risikoen, og det er grunnen til at vi anbefaler personer med type 1-diabetes å utvikle en diettplan med helsepersonell. Faktisk bør alle som utforsker keto-dietten diskutere den beste strategien med sin medisinske leverandør, da det kan være risiko knyttet til andre eksisterende medisinske tilstander, som f.eks. nyrestein, hyperkolesterolemi, eller en familiehistorie med hjerteinfarkt eller hjerneslag under 60 år.

Ditt nivå av ketose er ikke ment å være enda en ting i livet ditt å stresse over. Betrakt det i stedet som et verktøy for å hjelpe deg med å evaluere og justere matvanene dine mens du følger keto-reisen. Fortsett å avgrense valgene dine mens du går, og du vil nå dine optimale nivåer, nyte en oppkvikkende og sunn livsstil, og til og med enkelt gli inn i de for trange jeansene du har sett bak i skapet.

Spore ketonene dine

Keto-Mojo gjør det superenkelt å spore og overvåke ketonene dine, se trender og grafer, og til og med dele avlesninger med helsepersonell. Alt du trenger å gjøre er å laste ned gratisappen og registrere deg for en MyMojoHelse konto på appen. Du vil kunne lagre et ubegrenset antall avlesninger, gjennomgå avlesningene dine på flere enheter, se avlesningene i flere grafer, bestille rekvisita direkte fra appen, og til og med koble avlesningene dine til andre populære helseapper. Lære mer her.

 


cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X