Ettersom coronavirus COVID-19 fortsetter å spre seg gjennom 2020, har en ting blitt klart: visse grupper har økt risiko for alvorlige komplikasjoner. Utover eldre alder inkluderer disse gruppene de med diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og nyresykdom. Hva har disse gruppene til felles? De har en tendens til å ha nedsatt immunforsvar. Faktisk, utover disse spesifikke medisinske tilstandene, setter et kompromittert immunforsvar deg i seg selv i en høyere risikokategori hvis du skulle kjempe mot COVID-19 under pandemien.  

Selv om vi ikke har data om ketogen diett for koronavirus, vet vi at et sterkt immunsystem hjelper oss bedre å bekjempe og gjenopprette fra virus generelt enn et svakt immunsystem gjør. Vi har også sterke ledetråder om at keto lavkarbokosthold støtter immunforsvaret. Et åpenbart eksempel er at keto-dietten kan reversere diabetes type 2 - en tilstand som reduserer immunfunksjonen og øker risikoen for alvorlig COVID-19.

I denne artikkelen vil du lære hvordan COVID-19 treffer visse grupper hardere enn andre, hvordan det ketogene dietten påvirker risikofaktorene til disse hardt rammede gruppene, og hvordan et fettfattig kosthold kan være til fordel for immunforsvaret langt bedre enn et høyt karbohydrat diett kan. 

Rask ansvarsfraskrivelse: Denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Ingenting her bør tas som medisinsk råd eller som å anbefale et ketogent kosthold for å behandle COVID-19. 

Grupper med høy risiko for alvorlig COVID-19

COVID-19 påvirker ikke alle like. Enkelte mennesker har høyere risiko for å utvikle alvorlig lungebetennelse, ARDS (akutt luftveisdress syndrom) og andre komplikasjoner hvis de er smittet med den aktuelle stammen av coronavirus, SARS-CoV2. Disse komplikasjonene viser seg ofte å være dødelige.

Alder er den første risikofaktoren. I følge data fra 72 314 kinesiske saksregister ble den totale dødeligheten fra COVID-19 estimert til 2,3 prosent. De fleste av disse dødsfallene skjedde hos pasienter over 70 år.

De kinesiske dataene viste også at omtrent fem prosent av alle tilfeller av COVID-19 var "kritiske", i motsetning til "milde" eller "alvorlige." Av disse kritiske tilfellene omtrent halvparten av dem hadde eksisterende forhold inkludert:

  • Hjertesykdom
  • diabetes 
  • Kronisk lungesykdom
  • Kreft

Mange av disse tilstandene, som diabetes og kreft, er velkjent for å svekke immunforsvaret. CDC råder for tiden disse gruppene til å unngå sosial kontakt når det er mulig.

Andre forhold som svekker immunforsvaret og sannsynligvis øker COVID-19 risikoen inkluderer:

  • Humant immunsviktvirus (HIV) og ervervet immunsvikt syndrom (AIDS)
  • Primære immunsviktssykdommer (PID)
  • Lymfohematogen malignitet (LHMs)

La oss grave litt dypere i to høyrisikogrupper: De med diabetes og de med høyt blodtrykk. 

Diabetes, høyt blodtrykk og COVID-19

Uavhengig av alder, diabetes og hypertensjon (høyt blodtrykk) ser det ut som betydelige risikofaktorer for utvikling av alvorlig COVID-19. Årsakene til at det ennå ikke er klart. 

En årsak kan være immunkompromisering. Diabetes svekker normal immunfunksjon (kroppens evne til å bekjempe infeksjon). Dette er en effekt som delvis er drevet av høy blodsukker, og det kan hindre ens evne til å bekjempe viruset.

Forskere mener også et protein som heter ACE2 er involvert. ACE2 finnes i lungene, blodkarene, nyrene og hjertet. Det som er relevant her er at koronaviruset bruker ACE2 for å binde seg til (og infisere) celler i lungene. Så alt som øker ACE2-uttrykket, i teorien, kan forverre SARS-CoV-2-infeksjonen.

Det er der diabetes og hypertensjon kommer inn. En stor prosentandel av mennesker med disse tilstandene er på medisiner kalt ACE-hemmere for å senke blodtrykket. ACE-hemmere senker blodtrykket - ja - men de øker også uttrykket av ACE2. (Forvirrende, ja, men forstå at ACE ikke er det samme som ACE2), og ACE2, som du nettopp har lært, kan være pro-coronavirus.

Snakk med legen din hvis du er bekymret for medisiner du tar. Resten av denne artikkelen gjennomgår hvordan keto-kostholdet påvirker immuniteten og hvordan du kan styrke immunforsvaret ditt ved hjelp av keto, som igjen styrker kroppens evne til å bekjempe virus og infeksjoner. 

 Lær mer om hvordan det ketogene kostholdet kan lindre diabetes. 

5 måter Keto fordeler immunsystemet

Siden immunkompromitterte pasienter har høyere risiko for ekstrem COVID-19, er det viktig å støtte immunforsvaret i denne populasjonen. Dette betyr å få rikelig med søvn, løse eventuelle næringsdefekter og spise et sunt kosthold. Selv om ingen diett vil forhindre virusinfeksjon, er noen måter å spise klart bedre enn andre for å forbedre immunforsvaret og gi kroppen din en sjanse til å beskytte seg selv så godt den kan. Det ketogene dietten, og å holde kroppen din i ketose der kroppen din forbrenner fett til drivstoff, er kjent for pro-immunsystemets egenskaper, noe som kan være nyttig for å forbedre immunforsvaret i løpet av denne utfordrende tiden og generelt. 

Følgende er fem måter keto-dietten er kjent for å forbedre immunforsvaret:

#1: Keto bekjemper diabetes 

Vi har allerede nevnt at personer med diabetes har høyere risiko for ekstrem COVID-19. Keto-dietten har i flere studier vist seg å senke både blodsukkeret og blodtrykket hos de med diabetes type 2 og hypertensjon. Og når du forbedrer eller omvendt diabetes, forbedrer du også immunhelsen. Hvordan dette gjelder COVID-19, er imidlertid et åpent spørsmål. 

#2: Keto har antiinflammatoriske effekter

Keto dietten er et anti-betennelses diett. Når du fjerner flertallet av karbohydrater fra kostholdet ditt, eliminerer du mesteparten av sukker, som er kjent for å forårsake betennelse. Men det er mer. Når du spiser et ketogent diett med lite karbohydrat, reagerer leveren din ved å forbrenne fett og produsere ketoner, inkludert ketonkroppen beta-hydroksybutyrat (BHB), som interessant kan hjelpe begrense betennelse.

Betennelse refererer forresten ganske enkelt til immunaktivitet. Denne aktiviteten er ment å identifisere, inneholde og ødelegge skadelige infeksjoner. Men noen ganger kommer immunresponsen ut av kontroll og skader celler. BHB kan avbøte dette problemet ved å endre den inflammatoriske responsen. Hos mus resulterte en lignende immunmodifisering i nedsatt influensa-alvorlighet.

Les mer om hvordan det ketogene kostholdet reduserer betennelse.

#3: Keto reduserer alvorlighetsgraden av influensa (hos mus)

Flytt over kyllingsuppe. I en studie fra 2019 fra Journal of Immunology, fant forskere at en keto-diett beskyttet mus mot H1N1-influensavirus. Her er studieutformingen. Halve musene ble matet med høykarbohydrat, halvparten av musene ble matet keto, deretter ble alle mus infisert med influensa. Keto-musene klarte seg bedre. Etter fire dager var alle musene med høy karbohydrat død, men halvparten av ketomusene hadde overlevd.

Fordelene ble ifølge papiret drevet av spesialiserte immunceller kalt gamma-delta T-celler. Disse cellene (som var mer aktive i keto mus) økte slimproduksjonen i lungene og bidro til å begrense virusspredningen. 

#4: Forbedret autofagi

Autofagi er en prosess der celler resirkulere gamle, ødelagte deler og erstatte dem med nye. Ut med det gamle, inn med det nye. 

Immunsystemet er avhengig av riktig fungerende autofagi for å holde seg robust og avverge bakterier. Mange patogener har til og med utviklet anti-autofagi mekanismer for å unngå disse forsvarene. 

Hvor kommer keto inn? Hos rotter økte et ketogent kosthold autofagi og beskyttet hjernen mot anfall indusert skade.

Lær mer om autofagi.

#5: Gut Health

Hvis du vil minimere betennelse, må du gjøre det opprettholde en sunn tarm. Når tarmen blir lekker, sklir partikler gjennom tarmsperren, som igjen signaliserer immunforsvaret ditt om å angripe. Dette er ikke en sunn immunrespons. 

Keto kan hjelpe. I en studie fra 2019 publisert i Celle, var høyere nivåer av ketoner knyttet til økt tarmstamcelleproduksjon (som hjelper til med å helbrede tarmen) hos mus. Keto-dietten fratar også patogene tarmbakterier fra deres favorittmat: sukker. 

 Lær mer om tarmhelse.

Det endelige ordet

La oss sammenfatte hovedpunktene i denne artikkelen:

  • De med diabetes, hjertesykdom, høyt blodtrykk, kreft og kompromittert immunforsvar har høyere risiko for alvorlige COVID-19 komplikasjoner.
  • Hypertensjonen-COVID-19-koblingen kan delvis drives av økt ACE2-ekspresjon, et protein stimulert av legemidler som kalles ACE-hemmere. 
  • Selv om det er bra for vekttap, kan keto-dietten også støtte en sunn immunitet ved å reversere diabetes type 2, begrense betennelse, øke beskyttende T-celler, forbedre autofagi og forbedre tarmhelsen.

Endelig er den beste måten å unngå infeksjon å unngå eksponering for viruset. Følg CDCs veiledning for de siste anbefalingene om COVID-19 og ta kontakt med helsepersonell før du endrer kostholdet ditt dramatisk.

 

referanser

cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X