Å gå på keto handler om endring. Endre dietten. Endrer stoffskiftet. Selv endre hormonnivået. 

Ta hormonet testosteron. Testosteron (T) er kjent som det mannlige kjønnshormonet, men kvinner har en god del av det også. Spesielt menn er avhengige av testosteron for å forbrenne fett, bygge muskler, vokse bein og holde seg seksuelt sunne. 

I denne artikkelen lærer du tegn på lave nivåer av testosteron, hvordan kosthold og trening påvirker testosteronnivået, og - ja - svaret på $64,000-spørsmålet: kan ketodietten øke lave testosteronnivåer? Les videre. 

Hva er testosteron?

Testosteron er et steroidhormon - et kjemisk bud som gir ordre til cellene dine. 

Vokse, sier testosteron til ben- og muskelceller. Brenne, sier testosteron til fettsyrer i blodet ditt. Og det gjør de også. 

Menn har rundt 15 ganger mer sirkulerende testosteron enn kvinner. Faktisk er mange funksjoner av testosteron, for eksempel regulering av sædproduksjon, mannsspesifikke.

Men kvinner er også avhengige av testosteron. Overraskende nok er testosteron det vanligste kjønnshormonet i kvinnekroppen - til og med mer enn østrogennivå!

Testosteron, har du sikkert hørt, er et anabole hormon. Dette betyr ganske enkelt at store mengder T fremmer vekst i muskler, bein og til og med røde blodlegemer.

Et unntak fra testosteron tilsvarer vekstregelen? Fett. 

Det er riktig. I motsetning til østrogen, hjelper testosteron deg med å oksidere (brenne) i stedet for å lagre lipider.

Lav testosteronsymptomer

Etter fylte 30 år, faller testosteron betydelig med hvert tiår som går. Som du kanskje forventer, opplever menn disse dråpene mer akutt enn kvinner.

Foruten aldring inkluderer andre årsaker til lavere testosteronnivå medisiner, cellegift, testikulær sykdom og genetiske lidelser som Klinefelter syndrom.

Her er symptomene på lavt testosteron:

 • Økt kroppsfett 
 • Laver bentetthet
 • Tap av muskelmasse
 • Nedre libido
 • Nedsatt produksjon av røde blodlegemer (mulig anemi)
 • Hos menn, redusert testikkelstørrelse 


Hvis du eller legen din merker noen av disse symptomene, bør du vurdere å teste testosteronnivået. 

Low Testosterone

Testosteron testing

Det er tre hovedmetoder for å teste testosteron:

 1. Blodtesting: Totalt serumtestosteron måles best mellom kl. 08.00 og kl. Uansett er 300 nanogram per desiliter til 900 nanogram per desiliter generelt ansett som normalt. Avhengig av resultatene, kan legen din følge opp ved å teste follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) to viktige kjønnshormoner involvert i testosteronproduksjon.

 2. Spytt testing: Selv om mindre undersøkt enn blodprøving, antyder noen undersøkelser spytt testosteron er et gyldig tiltak.

 3. Urinprøving: Verdens antidopingbyrå (WADA) har brukt urintester i flere tiår for å overvåke testosteronmisbruk hos olympiske idrettsutøvere. DUTCH-testen er et populært alternativ tilgjengelig på markedet.

 

Hva påvirker testosteron?

Testosteronproduksjon er en stor pose med kompleksitet. Velkommen til menneskekroppen. 

Gener, alder og miljø & #8211; alle av dem bestemmer testosteronnivå. Mange av disse faktorene er ikke under din kontroll. 

Men en er innen din kontroll: hvordan du lever livet ditt. 

Ta søvn, for eksempel. I en studie reduserte en ukes søvnbegrensning (fem timer per natt) testoteronnivået på dagen med 10 til 15 prosent hos friske unge menn.

Så ja. Sexlysten din bestemmes delvis av søvnvanene dine. 

Trening er en annen stor. Både vekttrening og høyintensiv intervalltrening (HIIT) har vist seg å øke testosteronnivået.

Nå da. På kostholdet.  

Kosthold og testosteron

Når det gjelder kosthold og testosteron, er det to hovedspaker du kan trekke:

 1. Hvor mye du spiser
 2. Makronæringsstoffets sammensetning (karbohydrater, protein, fett) i kostholdet ditt

For det første betyr kalorier noe. Langvarig kaloribegrensning, har det vist seg, reduserer ikke bare bentetthet og muskelmasse, men reduserer også testosteronnivået.

Men det er en advarsel. Midlertidig kutte kalorier for å gå ned i vekt kan øke testosteron. Dette er vist hos overvektige menn. Hvorfor? For en, å miste vekt øker insulinfølsomheten, noe som hjelper Leydig celler (testosteronproduserende celler i testikler) produserer testosteron i testiklene.

Hva du spiser påvirker også T-nivåene dine. For eksempel ser det ut til at høyere karbohydratinntak hindrer testosteron i å stupe etter intens trening. Men annen forskning antyder at dietter med høyt fettstoff overgår dietter med høyt karbohydrater for muskelbygging og testosteronproduksjon.

Testosterone Controls

Kan en Keto-diett øke testosteronnivået?

Du har hørt om det det ketogene kostholdet. Det er en lavkarbo diett som har deg til å spise rundt 75 prosent av kaloriene fra fett. Resten er protein. Karbohydrater er minimert. Og ja, tidlig forskning på de generelle helsemessige fordelene indikerer at å gå keto kan øke testosteron.

Forskere delte opp 25 unge menn i to dietter & #8211; keto og høykarbohydrat & #8211; hadde deretter begge gruppene motstandstog i 11 uker. Resultatene var interessante. Keto-dietersene hadde ikke bare større reduksjoner i fettmasse, men hadde også betydelige humper i total testosteron.

Når du ser en økning på 118 nanogram per desiliter på 11 uker, det er nok til å ta noen som anses som 'lavt testosteron' til betydelig høyere testosteron og innenfor normalområdet. & #8211; Kjendishelsetrener Thomas DeLauer,

OK, så ett resultat viser ikke at keto er det ultimate testosteron-kostholdet. Men det gjør antyder at keto er kompatibel med sunne T.  

Hvorfor keto hever testosteron nøyaktig er ikke åpenbart. Mekanismen involverer sannsynligvis det mye ondartede molekylet som kalles kolesterol. Tenk på kolesterol som råstoff for testosteronproduksjon. Mer råvarer inn, mer testosteron ute.

Her er tingen. Keto-dietten er utrolig rik på kolesterol med alle de sunne fettene. Fra testosteronperspektiv er dette en god ting. 

Og nei. I følge vitenskapen gjør kostholdskolesterol det ikke øke risikoen for hjertesykdom. Den myten har blitt debunked.

KetoDiet Raise Testosterone Levels

Det endelige ordet

På tide med en rask oversikt over denne læringsøkten.

   • Testosteron hjelper deg med å bygge muskler, vokse bein og forbrenne fett. 
   • Lavt testosteron (ofte på grunn av aldring) presenterer som sprø bein, muskeltap, lav sexlyst og fettøkning.  
   • Testosteron kan måles i blod, spytt eller urin.
   • Søvn og trening hjelper til med å øke testosteron. 
   • Kalorirestriksjon senker testosteron, bortsett fra ved sunt vekttap.
   • En keto diett har vist seg å øke testosteronnivået mer enn et høyt karbo diett. 
   • Kosthold med høyt fettinnhold er høyt i kolesterol, byggesteinen til testosteron.

 

Vil du vite hvordan keto påvirker din testosteron? Mål den. Se hvordan du føler deg, og vurder å få en test. Sporing av biomarkørene dine virker som mye til å begynne med - men det er slik du måler forandring i kroppen din. Så ha det moro med det, og bruk dataene for å utjevne helsen din.

Uansett når du prøver et nytt kosthold, må du konsultere din primærlege for medisinsk råd om dietten passer godt for deg.

referanser

cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X