En av de største nølingene folk har rundt å starte et ketogent kosthold, er en bekymring for at kostholdet vil gi deg farlig høyt kolesterol. Eller, mer spesifikt, at å spise et diett med høyere fett vil øke serumkolesterolet ditt og i sin tur øke risikoen for å utvikle hjertesykdommer. Denne artikkelen skiller faktum fra fiksjonen, og forklarer hvorfor denne bekymringen ofte er feil, og hvordan det å spise et kosthold med høyere fett faktisk kan redusere det dårlige kolesterolet og risikoen for ulike typer hjertesykdommer.

Hva er kolesterol, og hvilken rolle spiller det i kroppen?

Kolesterol er laget av noen få typer fete strukturer laget av kroppen og finnes i mange matvarer. Det er avgjørende for riktig homeostase (normal funksjon av menneskekroppen og de cellulære konstruksjonene i), fordi kroppen bruker den til en rekke naturlige funksjoner; det brukes til å lage cellevegger, syntetisere vitamin D og for å produsere en rekke forskjellige hormoner. Uten kolesterol ville kroppen faktisk ikke være i stand til riktig cellulær utvikling og intercellulær kommunikasjon.

Men hvis du noen gang har hatt en lipidpaneltest, vet du at ikke alt kolesterol er skapt likt.

Hvordan tolke testresultater for lipidpaneler

Det finnes en rekke forskjellige typer kolesterol laget og brukt av kroppen. De du hører mest om er de som er diskutert i det typiske lipidpanelet (kolesterolet), som vi vil gå nærmere under.

Hovedkomponentene i en labid-test for lipider er:

  • triglyserider
  • Høy tetthet lipoprotein (HDL)
  • Lipoprotein med lav tetthet (LDL)
  • Totalt kolesterol (dette inkluderer både LDL og HDL kolesterol)

triglyserider

Selv om triglyserider er direkte påvirket av inntaket av karbohydratrik mat, og ikke i det hele tatt assosiert med inntak av kostholdsfett. Det er også vanligvis forbundet med økt kroppsfettprosent, spesielt hos personer som har mesteparten av fettet i mageområdet. Studier som evaluerer prognostiske data (langsiktig risiko for dårlige utfall) har vist at høye nivåer av triglyserider spiller en nøkkelrolle i utviklingen av og forverring av koronarsykdom. Et ketogent kosthold har vanligvis en positiv effekt på å redusere triglyserider da du reduserer karbohydratforbruket betydelig. Det normale området for triglyserider er vurdert under 150, men ideelt under 90.

HDL

HDL (lipoprotein med høy tetthet), kjent som "godt" kolesterol, er assosiert med redusert risiko for koronar aterosklerose (hjertesykdommer), og derfor sees det å redusere risikoen for hjerteinfarkt og til og med hjerneslag. Det ideelle HDL-området er typisk rundt 60, men en verdi større enn 40 regnes som normal.

LDL

LDL (lav tetthet lipoprotein), er den delen av lipidpanelet som får skylden for koronarsykdom, slag og andre problemer rundt åreforkalkning i hele kroppen. Under 130 regnes for å være en normal LDL, mens idealet er under 100. Imidlertid, hvis du allerede har fått diagnosen koronarsykdom eller diabetes, vil kardiologen din sannsynligvis ha som mål å få dette under 70. Men ikke alle LDL er skapt like . Vi kommer til det om et øyeblikk.

Totalt kolesterol

På mange måter er det “totale kolesterolet” ganske lite nyttig når det gjelder å bestemme om du er i faresonen for koronarsykdom eller ikke, eller om det "dårlige" kolesterolet ditt er for høyt fordi det totale kolesterolet inkluderer både HDL og LDL. Ifølge de fleste helseinstitusjoner er imidlertid målet for akseptable kolesterolnivåer vanligvis under 200 (og det ble senket fra 300 i 1996 da lipidsenkende medisiner som statiner kom på markedet). Dessverre har kardiovaskulære utfall endret seg til det bedre ved å senke det vale.

Ovennevnte er de primære komponentene i et typisk lipidpanel. Imidlertid er det ikke hele bildet. De fleste lipidpaneler inkluderer ikke VLDL (lipoprotein med svært lav tetthet) og skiller ikke LDL-partikkelen i de to primære størrelsene (stor og liten partikkel). Hvorfor er dette viktig? Fordi partikkelstørrelse betyr noe.

Størrelsessaker med LDL-partikler

Å identifisere LDL-partikkelstørrelsen gir en bedre risikoanalyse for aterosklerose (en sykdom der plakk bygger seg opp i arteriene dine). Dette skyldes at stor partikkel-LDL ikke har vist seg å være assosiert med koronararteriesykdom, mens liten partikkel-LDL har en veldig sterk tilknytning til utviklingen av koronararteriesykdom.

Hvorfor blir ikke LDL-partikkelstørrelse evaluert og diskutert? Det mest logiske svaret er kostnad; evaluering av forskjellige typer LDL kan være ganske dyrt. Den konvensjonelle tanken er at ved å senke din totale LDL, bør du senke konsentrasjonen av små partikler og derfor redusere risikoen for koronarsykdom. Imidlertid fortsetter pasienter med godt kontrollerte lipidpaneler på statinbehandling med serum-LDL-konsentrasjoner på under 70 å utvikle seg og oppleve en forverring av eksisterende koronarsykdom.

For å starte er det viktig å vite at 80 prosent av kolesterolet i den normale menneskekroppen genereres av kroppen og ikke påvirkes av inntaket av mat, inkludert kostholdsfett. De resterende 20 prosentene kan påvirkes av fettinntaket i kostholdet og inntaket av andre makronæringsstoffer, for eksempel karbohydrater. Grunnen til at vi skiller ut en “normal menneskekropp” er fordi dette ikke kan gjelde personer som er diagnostisert med medfødt hyperkolesterolemi (en lidelse som gjør at LDL-nivåene er veldig høye).

Personer med denne diagnosen har færre kolesterolreseptorer, og har følgelig mer fritt flytende kolesterol i blodomløpet. Fordi det er færre reseptorer, tror kroppen faktisk at den får mindre kolesterol enn den trenger, så den gir mer kolesterol (selv om nivåene dine faktisk er normale). Dette blir problematisk fordi de fleste mennesker med hyperkolesterolemi ikke brenner av dette kolesterolet, i stor grad fordi kroppene deres er avhengige av karbohydrater i kosten for energi snarere enn kostholdsfett. Hos disse individene vil deres serumkolesterol bli litt mer påvirket av kostholdsvalget. Imidlertid vil en person med normalt fungerende kolesterolreseptorer ikke ha sitt serumkolesterolnivå påvirket av økt fettinntak, spesielt hvis personen følger et lavere karbohydratdiett med fokus på å bruke fett til energi.

Det er også verdt å merke seg at hyperlipidemi (en unormalt høy konsentrasjon av fett eller lipider i blodet) kan være et resultat av andre faktorer som steroider, eksogene hormoner, andre medisiner, lav skjoldbruskfunksjon og nyresykdom. Og fruktose er en av de verste lovbryterne av fet leversykdom og høye triglyserider.

Keto vs lite fett

En rekke studier har sett på forskjellen mellom det ketogene kostholdet sammenlignet med et lite fettdiett for vekttap og diabetisk kontroll. I disse studiene var det en jevn reduksjon av triglyserider i den ketogene gruppen og ikke i gruppen med lite fett. Det var også større forbedring av HDL (godt kolesterol) sammenlignet med gruppen med lite fett. Og når partikkelstørrelsen ble evaluert, hadde den ketogene gruppen nesten alltid en større reduksjon i liten partikkel-LDL, den som er assosiert med økt risiko for hjertesykdom eller hjerneslag.

Fakta vs skjønnlitteratur

For å oppsummere, hvilken del av lipidpanelet vi legger mest vekt på er viktig. Fokuset bør være på triglyserider og HDL, og forskning viser at et ketogent diettfattig kosthold vanligvis gir forbedret kolesterolprofil ved å senke triglyserider og øke HDL. Litt høyere LDL-kolesterol blir typisk utlignet ved å ha lavere liten partikkel-LDL (assosiert med hjertesykdommer) og høyere storpartikkel-LDL (ikke assosiert med hjertesykdom).

cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X