Det er økende forskning om å bruke et ketogent kosthold som behandling for Alzheimers sykdom, samt en mulig forebygging av Alzheimers sykdom. Hva sier vitenskapen om det? Funnene er lovende.

Keto som en terapeutisk behandling 

Forskning viser at et ketogent kosthold med lite fett, med lav karbohydrat, kan forhindre eller til og med reversere alvorlige medisinske tilstander som hjertesykdommer, diabetes type 2 og kreft. I tillegg har det ketogene kostholdet behandlet medikamentresistent epilepsi med suksess siden 1920-tallet.

Nå lærer forskere den metabolske overgangen til ketose kan behandle symptomer på Alzheimers sykdom og potensielt forhindre utvikling av den.

Hva er årsaken til Alzheimers sykdom?

Alzheimers sykdom (AD), en progressiv, nevrodegenerativ forstyrrelse preget av synkende hukommelsestap og forverring av kognitiv svikt, rammer nesten seks millioner mennesker. Det er den ledende årsaken til demens over hele verden, og det er fremdeles ingen standard kur- eller forebyggingsmodell.

Det er bred antatt at genetiske faktorer og livsstilsfaktorer bidrar til utvikling av AD senere i livet. AD er typisk diagnostisert av en ansamling av tau-proteinfloker i hjerneceller (tau-proteiner er proteiner som er rikelig i nevroner i sentralnervesystemet) og amyloid plakk (uønskede aggregater av proteiner som har vært knyttet til utvikling av forskjellige sykdommer), som dannes mellom hjernecellen. Denne kombinasjonen forstyrrer cellesignaler, noe som kan føre til hukommelsestap og veisperringer i tenking og kommunikasjon.

Forskere er enige om tre hovedårsaker til dette:

 1. genetisks, spesifikt genet APOE4-allel

  Bærere av apolipoprotein allel (APOE) genvariant har en høyere risiko for å utvikle AD. Denne varianten er også kjent for å forstyrre blodsukkernivået og gjøre insulinresistensen verre. Det skaper til og med mer reaktive oksygenarter (ROS). Alle disse øker AD-risikofaktorer.

 2. Oksidativ skade og kronisk betennelse

  Oksidativt stress oppstår når ROS, eller en gruppe frie radikaler, skader celler og forårsaker betennelse i hele kroppen og hjernen. I motsetning til gass, oksygen, har ROS et enkelt elektron, noe som gjør dem svært reaktive. Dette ekstra oksygenet skader sunne hjerneceller og kan også utløse celledød, noe som kan føre til utvikling av nevrodegenerative lidelser inkludert AD.

 3. Insulinresistens i hjerneceller

  Eksperter omtaler AD som “type 3 diabetes” eller “sent stadium type 2 diabetes” fordi insulinresistens bidrar til utviklingen. Det anslås at 70 prosent av mennesker som utvikler T2D vil utvikle AD og oppleve skarpe fall i kognitiv funksjon med mye større hastighet.

Hva er insulinresistens og hva har det å gjøre med AD?

Blodsukkernivået stiger når du spiser karbohydrater (dvs. sukker). Hormonet, insulin, går i arbeid med å skaffe glukose inn i musklene og levercellene dine for å bruke eller lagre for senere. Et kosthold med mye karbohydrater sliter stadig ut kroppens respons på insulin. Etter hvert ignorerer (motstår) insulin insulin, og glukose forblir i blodet, noe som forårsaker høyt blodsukkernivå. Dette insulinresistens fører til diabetes type 2.

Insulinresistens påvirker alle celler, inkludert hjerneceller. Et kjennetegn ved AD er hjernecellers manglende evne til å ta opp og metabolisere glukose. Dette betyr at hjerneceller ikke kan absorbere drivstoffet de trenger (dvs. glukose), så de sulter, krymper og dør. Dette er ikke engang den verste delen.

Fordi kroppen din føler ekstra sukker i blodet ditt, produserer den mer insulin for å eliminere det. Dessverre er enzymene som bryter ned insulin også de samme enzymene som bryter ned de nevnte amyloider. Nå overkjørt med behandling av høye nivåer av insulin, nedbrytning av amyloid eller nedbrytning av potensielle sykdomsfremkallende proteinaggregater, tar baksetet. Dette fører direkte til en ansamling av giftig amyloid-plakett som blokkerer og gir giftige hjerneceller.

Dette er en av hovedårsakene til at et ketogent diett med lavkarbohydrater (dvs. lite sukker) kan være en potensiell løsning for AD. Studier viser at keto-diett utløser bedre blodsukker- og insulinnivå, forbedret verbal minneytelse og større hukommelsesfunksjon hos eldre voksne med økt risiko for AD.

Tre grunner Keto for Alzheimers viser store løfter

Dr. Mary Newport var pioner for forskningen og diskusjonen om keto for AD. Da mannen hennes fikk diagnosen AD, brukte hun en keto-diett rik på kokosnøttolje, MCT olje, og eksogene ketoner for å forbedre symptomene hans. Her er hva hun og mange påfølgende forskere lærte:

1. Ketoner gir hjerneceller en ren, alternativ energikilde.

Når glukoseopptaksveien er blokkert, trenger celler en annen måte å fylle energibehovet på. Den gode nyheten er, glukose er ikke kroppens eneste drivstoffkilde. Når karbohydrater (sukker) er nektet, blir kroppen din til fett for å produsere og bruke ketonlegemer beta-hydroxybutyrate (BHB), acetoacetat og aceton som den viktigste energikilden.

Dette kan være nyttig for Alzheimers fordi:

   • Ketonopptak forblir sterkt selv når glukoseopptaket er nedsatt.
   • Ketoner gir hjerneceller drivstoff når de ikke kan bruke glukose riktig.
   • Glukoseopptak er ikke lenger et problem - det er totalt forbigått.
   • Ketoner gir mer drivstoff enn glukose. BHB, den mest studerte ketonen, bærer mer energi per enhet oksygen enn glukose.
   • Ketoner øker mitokondriell funksjon (dvs. energiskaping) i hjerneceller. Studier viser at energien fra ketoner kan vekke sovende celler og gjenopprette cellefunksjonalitet.
   • Ketoner er en renere energikilde enn glukose fordi de produserer færre ROS når de metaboliseres. Å redusere ekstra oksygen i hjernen kan stoppe nevrodegenerasjon i sporene. Ketoner forteller også enzymene som renser opp frie radikaler for å komme i arbeid.

2. Ketoner tipper GABA / Glutamate-skalaen til din fordel.

Det er en glidende skala i hjernen din med gamma-aminobutyric acid (aka GABA, en naturlig forekommende aminosyre som fungerer som en nevrotransmitter i hjernen din) og glutamate (en annen nevrotransmitter). Thomas DeLauer, kjendistrener og helseforfatter, forklarer det godt i denne videoen. I hovedsak skaper GABA ro mens glutamat er mer spennende.

Studier indikerer at personer med høyere glutamatnivå også har en tendens til å ha kronisk betennelse og større risiko for nevrodegenerative sykdommer.

Imidlertid resulterer et ketogent kosthold i mindre glutamat i hjernen, så det er mer GABA. Ketoner hindrer til og med at hjerneceller lades opp på glutamat, så de er mindre hyperaktive og problematiske.

3. Et keto-kosthold er rik på gunstige MCT-er (triglyserider med middels kjede).

Forskere har brukt mellomkjedede triglyserider (MCT) for å øke ketoner i blodet siden 1950-tallet. MCT-olje, som utgjør mer enn 50 prosent av det sunne fettet som finnes i kokosnøttolje, gir en rask måte å øke ketonnivået på.

Tallrike studier kobler MCT-olje (og høyere ketonnivå) med bedre kognitiv funksjon, minneinnkalling og umiddelbare og forsinkede hukommelsestester. Ifølge undersøkelser:

   • Eldre pasienter opplevde forbedringer i arbeidsminnet, visuell oppmerksomhet og bytte av oppgaver etter et enkelt måltid med MCT-olje.
   • 152 deltakere med mild til moderat AD viste statistisk signifikante forbedringer i kognitive tester når de fikk et MCT-tilskudd i 90 dager.
   • Personer med mild til moderat AD etter et keto-kosthold med MCT-olje oppnådde signifikante forbedringer i den generelle kognitive funksjonen målt med ADAS-kuggen, en 70-punkts test av minne, språk, oppmerksomhet på detaljer, fullføring av oppgaven og romlig bevissthet.
   • Deltakere med mild kognitiv svikt og økt risiko for AD konsumerte en drink med MCT en gang om dagen i seks måneder og økte metabolismen i hjerne keton med 230 prosent. Dette forbedret episodisk minne, språk, utøvende funksjon og behandlingshastighet.

Bonus: MCT oljeforbruk øker ketonnivået selv om karbohydrater er til stede. Dette betyr at du ikke trenger å følge strenge keto for å nyte fordelene. Forbedringer sett av mange deltakere forsvant imidlertid da de sluttet å spise keto eller ta MCT-olje.

Det endelige ordet

Målet med nevrobeskyttelse er å enten bremse eller stoppe prosessen med hjernecelledød. Akkurat som et ketogent kosthold kan reversere diabetes type 2, tyder bevis på at det også kan redusere risikofaktorer for AD. Dette inkluderer lavere blodsukker- og insulinnivå og mindre oksidativ skade.

I tillegg kraftige ketoner produsert på et ketogent kosthold (eller med MCT oljetilskudd) gi en ren energikilde for de hvis celler ikke kan bruke glukose på riktig måte. Når hjerneceller ikke lenger sulter etter drivstoff, kan folk oppleve færre AD-symptomer og en bedre livskvalitet.

For mer informasjon om det ketogene kostholdet for behandling og forebygging av Alzheimers, se denne videoen.

referanser

cta-booklet

Ikke på vår adresseliste?
Registrer deg og få 5 fantastiske franske oppskrifter! Oui s'il vous plaît!

Hos Keto-Mojo tror vi på å dele - dele viktige keto-samfunnsnyheter, vitenskap og studier, gode keto-oppskrifter, produkter vi elsker og profiler av mennesker som inspirerer oss.

Bli med i fellesskapet vårt nå og bli forelsket i 5 nye franske oppskrifter!

Show Buttons
Hide Buttons
X